Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-content/plugins/q-and-a/inc/functions.php on line 252
Warning: Declaration of SLB_Content_Handlers::get() should be compatible with SLB_Base_Collection::get($args = NULL) in /wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.content_handlers.php on line 0
Cukinia nadziewana grochem
2013-08-25 11:52:50
Odpowiednie dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej, bezcukrowej, odkwaszającej (pH), wegetariańskiej, wegańskiej.
Ingredients
- 1 młoda cukinia
- 1 szklanka ugotowanego gorącego grochu
- 1 cebula
- kawałek marchewki
- kawałek selera
- oliwa lub olej nierafinowany
- przyprawy (curry, czubryca, cząber, szałwia)
- sól
Instructions
Groch namoczyć, ugotować do miękkości, najlepiej tak, aby cała woda wyparowała.
Cebulkę posiekać, podsmażyć z przyprawami (np. curry, cząber, szałwia). Warzywa utrzeć na grubych oczkach i udusić do miękkości.
Cukinię przekroić wzdłuż, podzielić na porcje i wydrążyć miąższ. Na dno rondelka wlać odrobinę wody i odrobinę oliwy z oliwek lub innego oleju. Ułożyć na dnie kawałki cukinii. Lekko osolić i posypać czubrycą lub innym ziołem. Dusić do miękkości.
Ciepły groch, cebulę i warzywa przepuścić przez maszynkę. Ostygniętą masę nakładać na łódeczki z cukinii. Zapiekać kilka minut w piekarniku. Gotowe!
Notes
Potrawa będzie jeszcze bardziej dietetyczna i nie mniej smaczna, jeśli z przepisu usuniemy smażona cebulę a zamiast niej można dodać łyżeczkę klarowanego masła lub w przypadku wegan nierafinowanego oleju.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF
25
sie
Posted:
sierpień 25, 2013 niedziela at 9:53 am