Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-content/plugins/q-and-a/inc/functions.php on line 252
Warning: Declaration of SLB_Content_Handlers::get() should be compatible with SLB_Base_Collection::get($args = NULL) in /wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.content_handlers.php on line 0
Jaglane pierożki z truskawkami - wersja najprostsza
2013-06-10 22:26:16
Ingredients
- 3 szklanki kaszy jaglanej
- 5 szklanek wody
- 1 kg truskawek
- masło klarowane lub nierafinowany olej
Instructions
Kaszę uprażyć i ugotować wrzucając na wrzątek (w trakcie gotowania nie mieszać). Ciepłą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Z powstałej masy odrywać łyżką porcje. Blat oprószyć lekko mąką jaglaną. Formować cienkie placuszki. Nakładać na połowę kawałki truskawek. Lepić pierożki. Następnie ugotować na parze lub podpiec w piekarniku.
Gotowanie na parze: ułożyć na dnie koszyka do parowania natłuszczony papier do pieczenia. Na papierze ułożyć pojedynczą warstwę pierożków. Gotować 5-10 min.
Zapiekane w piekarniku są bardziej zwarte i w przypadku większej ilości pierożków jest to metoda szybsza (na dużej blaszce zmieści się więcej pierogów niż w naczyniu do parowania).
Zapiekanie w piekarniku: układać na nasmarowanej olejem blaszce. Podpiekać a raczej bardziej podgrzewać w rozgrzanym piekarniku 5-10 minut. Pozostałe truskawki zmiksować. Polać gotowe pierogi powstałym sosem i gotowe! Pierogi można tez podawać okraszone bezglutenową (np. jaglaną) bułką tartą z masłem klarowanym lub olejem.
Notes
Odpowiednie dla diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezjajecznej, bezcukrowej, odkwaszającej (pH), wegetariańskiej i wegańskiej.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
Jaglane pierożki z truskawkami - wersja puszysta
2013-06-10 22:28:39
Ingredients
- 3 szklanki kaszy jaglanej
- 3-5 ziemniaków
- 5 szklanek wody
- 1 kg truskawek
- masło klarowane lub nierafinowany olej
Instructions
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Zimne zmielić w maszynce do mięsa. Połączyć ze zmieloną ciepłą kaszą. Dokładna proporcja nie jest istotna. Ważne, żeby ziemniaki nie stanowiły więcej jak 30% masy. Dalej postępować jak w poprzednim przepisie. Dodatek ziemniaków poprawia smak i sprawia że ciasto jest bardziej puszyste i elastyczne.
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF
10
cze
Posted:
czerwiec 10, 2013 poniedziałek at 8:30 pm