Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /wp-content/plugins/q-and-a/inc/functions.php on line 252
Warning: Declaration of SLB_Content_Handlers::get() should be compatible with SLB_Base_Collection::get($args = NULL) in /wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.content_handlers.php on line 0
Zapiekanka i szarlotka, dwa w jednym. czyli jak oszczędzamy czas
2013-08-25 11:38:51
Na sobotnią kolację proponujemy pyszną zapiekankę, która pozostawiona w foremce do niedzieli stanie się znakomitą szarlotką. Przepis bardzo prosty i szybki a efekt zachwycający. W odróżnieniu od tradycyjnych szarlotek lekka i zdrowa, bo nie zawiera mąki, jajek, proszku, mleka, śmietany, cukru … To co zawiera? - zapytacie...
Oczywiście naszą ulubioną kaszę jaglaną, a prócz tego jabłka, trochę fig, przyprawy i w wersji najprostszej to wszystko!
Ingredients
- 3 szklanki kaszy jaglanej
- 7,5 szklanki wody
- paczka fig ekologicznych
- paczka daktyli ekologicznych
- szklanka świeżo wyłuskanych orzechów włoskich
- łyżka karobu (lub kakao)
- 3-4 łyżki masła klarowanego
- 2-3 kg jabłek (najlepiej szarych renet)
- cytryna
- przyprawy: świeży imbir, cynamon
Instructions
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i poddusić do miękkości na odrobinie wody z dodatkiem cynamonu. Jeśli są zbyt słodkie lub mdłe skropić do smaku cytryną. Bakalie namoczyć. Zagotować wodę. Bakalie pokroić i wrzucić na wrzątek. Kaszę lekko podprażyć lub kilkakrotnie przelać wrzątkiem. Wsypać do garnka. Zamieszać. Dodać 1-2 łyżki masła. Następnie przyprawy: starty na drobnych oczkach świeży imbir i cynamon. Nie mieszać w trakcie gotowania! Gdy kasza jest już miękka skosztować. Jeśli słodycz jest dla nas zbyt łagodna, to ewentualnie dosłodzić stewią, miodem lub xylitolem.
Przygotować dwie blaszki, jedną dużą (o szerokości piekarnika) i drugą wąską podłużną.
Obie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na dużej blaszce rozsmarować masę na grubość ok. 1 cm a resztę wyłożyć do wąskiej blaszki. Masę pozostawić w chłodzie do zastygnięcia. Gdy stężeje posmarować ją domową zdrową czekoladą (przepis również na naszej stronie!), czekoladę można wykonać z części masy). Ewentualnie można też po prostu posypać masę po wierzchu cieniutko karobem, ale robimy to zaraz po wyłożeniu ciepłej masy do blaszek i dopiero potem zostawiamy do zastygnięcia. Następnie na karob/czekoladę wysypać orzechy i lekko wgnieść. Na to wyłożyć grubą warstwę jabłek. Im grubsza warstwa tym zapiekanka/szarlotka smaczniejsza. Po wierzchu posypać wiórkami koksowymi i ozdobić wg własnej fantazji.
Zapiekankę umieścić na kilka minut w nagrzanym piekarniku. Gdy tylko się dobrze ogrzeje jest gotowa do spożycia. Nie tylko wygląda apetycznie ale też jest bardzo pyszna! „Ciasta” w wąskiej blaszce nie zapiekamy tylko pozostawiamy w chłodzie do następnego dnia i serwujemy na deser jako pyszną szarlotkę (na zimno).
Smacznego i na zdrowie!
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
Bezglutenowa szarlotka z kaszy jaglanej
2013-08-25 11:40:29
Ingredients
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- garść fig ekologicznych lub/i daktyli
- 1 kg jabłek
- cytryna (opcjonalnie)
- przyprawy: imbir, cynamon
Instructions
Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i poddusić do miękkości na odrobinie wody z dodatkiem cynamonu. Jeśli są zbyt słodkie lub mdłe skropić do smaku cytryną. Bakalie namoczyć. Zagotować wodę. Bakalie pokroić i wrzucić na wrzątek. Kaszę lekko podprażyć lub kilkakrotnie przelać wrzątkiem. Wsypać do garnka. Zamieszać. Dodać przyprawy: starty na drobnych oczkach świeży imbir i cynamon. Nie mieszać w trakcie gotowania! Gdy kasza jest już miękka skosztować. Jeśli słodycz jest dla nas zbyt łagodna, to ewentualnie dosłodzić stewią, miodem lub xylitolem albo zmielonymi z odrobiną wrzątku daktylami.
Wąską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć masę. Masę pozostawić w chłodzie do zastygnięcia. Następnie na masę wyłożyć grubą warstwę jabłek. Im grubsza warstwa tym szarlotka smaczniejsza. Po wierzchu posypać wiórkami koksowymi i ozdobić wg własnej fantazji.
„Ciasta” nie zapiekamy tylko pozostawiamy w chłodzie do następnego dnia i serwujemy na deser jako pyszną szarlotkę (na zimno).
Smacznego i na zdrowie!
Ekopensjonat - wczasy detox, warsztaty rozwojowe, obozy konne wege http://www.ekopensjonat.pl/
OFF
25
sie
Posted:
sierpień 25, 2013 niedziela at 9:40 am